The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Reading Non-Fiction: Dogs and Cats

In this worksheet, students must read a non-fiction text and analyse it for purpose, audience, language and layout.

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Read the following text:

 

 

*******************

Eastsea Cats and Dogs Shelter - An Urgent Appeal

 

 

For over 30 years, we have been working at the centre of Eastsea and the surrounding area to provide care for unwanted, neglected or unloved pets. Our team of compassionate professionals are on hand whenever the animals need them, including an on-call member of staff at all times. We never put a healthy dog or cat down. This is has been our main promise over the years, and it is one which we still stand by. However, all of this care, food and shelter cost money. Money which is currently running out.

 

Due to the recession and lower donations from our patrons, coupled with higher rent and bills at the centre, we are struggling financially. This is already having an impact on some of our friends: Millie is a 6 year old black Labrador. She needs medication for a heart murmur which we cannot afford. We hope she will make it to 7 years of age, but without the pills, the vet is doubtful. Or take Oliver, a 15 year old tabby cat. He is getting old now, but is very affectionate and would love lots of attention. We do what we can for him, but our staff are so busy, he sometimes has to get by with only one cuddle a day.

 

What you can do to help:

  • Donate a one-off sum of money. This would be a great help, and every little counts, but it would be much better is you could;
  • Commit to donating a small amount each month. Even £2 would help with food costs.
  • Sponsored fund-raising. If you feel passionate about our cause, please consider taking on a challenge and asking friends and family to sponsor you.
  • Volunteer at the centre. Even two hours a week playing with the puppies or kittens would free up our staff to do the essential jobs like cleaning the units.
  • Spread the word. Share our website with your friends on social media sites: www.eastsea.org.uk

 

On behalf of all of us here,

Thank you

 

*******************

 

 

Now answer the following questions. If you need to read the text again, you can look at it by clicking on the Help button.

Match up the purpose, audience, language and layout for this text.

Column A

Column B

purpose
to persuade
audience
middle aged, working people
language
formal
layout
paragraphs, some bullet points

Look again at the image which has been chosen for this leaflet.

 

 

What emotions is the image designed to make the reader feel? Tick three boxes.

confusion

sympathy

compassion

frustration

pity

Read this student's work and choose the best quotation for them to use: 

 

The writer appeals to longevity: ____________________________. This emphasises how long the centre has been around and therefore how trusted and reliable it must be.

"Our team of compassionate professionals"

"For over 30 years..."

"Due to the recession"

Read this student's work and choose the best quotation for them to use:

 

The writer uses the rule of three: ___________________. This emphasises all that the centre provides for the animals and demonstrates that the animals are completely dependent on the care they recieve there.

 

 

"care, food and shelter"

"without the pills, the vet is doubtful"

"playing with the puppies or kittens"

When the writer tells us about Millie and Oliver, what technique are they using?

alliteration

emotive language

statistics

The leaflet ends with a list of bullet points. Why has the writer chosen this style of layout? Tick three boxes.

to clearly instruct the reader in what they could do

to make it easy to find this information

to force the reader to finish reading the leaflet

to easily add images to the leaflet

to emphasise how many things they could do to help

This leaflet follows the pattern of a traditional charity leaflet. At first they outline their role and challenges, then they ask for help from the reader.

In the first part of this leaflet (the full paragraphs) which is the main pronoun used?

What is the main pronoun used in the second part of the text; with the bullet points?

What point could you make about this quotation?

 

"Even two hours a week playing with the puppies or kittens would free up our staff to do the essential jobs like cleaning the units."

The writer makes it sounds like volunteering is easier than giving 2 pounds a month.

The writer makes it sound like two hours it not enough to get to know the animals properly.

The writer makes it sound like volunteers will get all the best jobs, the normal staff will do the worst ones.

Read this student's work. Write in the missing word in the answer box below. 

 

The intended audience for this leaflet is clearly middle aged people. This is clear from the style of the language used, there is no attempt to be 'cool' or modern in any way: the writer even talks about giving a cat a "___________" in the second paragraph.

  • Question 1

Match up the purpose, audience, language and layout for this text.

CORRECT ANSWER

Column A

Column B

purpose
to persuade
audience
middle aged, working people
language
formal
layout
paragraphs, some bullet points
EDDIE SAYS
The audience is likely to be middle aged or retired people. The text is unlikely to be aimed at younger people or children, as the animal shelter is asking people to donate money. The purpose is to persuade, as they are trying to persuade the audience to donate to their cause.
  • Question 2

Look again at the image which has been chosen for this leaflet.

 

 

What emotions is the image designed to make the reader feel? Tick three boxes.

CORRECT ANSWER
sympathy
compassion
pity
EDDIE SAYS
The image of the small puppy evokes pity and compassion in the reader, and is likely to make them sympathise with the cause and donate money to the shelter.
  • Question 3

Read this student's work and choose the best quotation for them to use: 

 

The writer appeals to longevity: ____________________________. This emphasises how long the centre has been around and therefore how trusted and reliable it must be.

CORRECT ANSWER
"For over 30 years..."
EDDIE SAYS
Longevity means a long period of time, so "For over 30 years" emphasises the length of time that the shelter has been running for, and appeals to the reader to help them keep it open for even longer.
  • Question 4

Read this student's work and choose the best quotation for them to use:

 

The writer uses the rule of three: ___________________. This emphasises all that the centre provides for the animals and demonstrates that the animals are completely dependent on the care they recieve there.

 

 

CORRECT ANSWER
"care, food and shelter"
  • Question 5

When the writer tells us about Millie and Oliver, what technique are they using?

CORRECT ANSWER
emotive language
EDDIE SAYS
When the writer describes two of the animals in the shelter, they use emotive language to cause the reader to feel sympathy for them and therefore want to donate money or time to help the animals.
  • Question 6

The leaflet ends with a list of bullet points. Why has the writer chosen this style of layout? Tick three boxes.

CORRECT ANSWER
to clearly instruct the reader in what they could do
to make it easy to find this information
to emphasise how many things they could do to help
  • Question 7

This leaflet follows the pattern of a traditional charity leaflet. At first they outline their role and challenges, then they ask for help from the reader.

In the first part of this leaflet (the full paragraphs) which is the main pronoun used?

CORRECT ANSWER
we
EDDIE SAYS
'We' is the main pronoun used in the first part, where the writer talks about the charity, it's staff and the animals in it's care.
  • Question 8

What is the main pronoun used in the second part of the text; with the bullet points?

CORRECT ANSWER
you
EDDIE SAYS
'You' is used to appeal to the audience and to emphasise that the future of the shelter rests in their hands.
  • Question 9

What point could you make about this quotation?

 

"Even two hours a week playing with the puppies or kittens would free up our staff to do the essential jobs like cleaning the units."

CORRECT ANSWER
The writer makes it sound like volunteers will get all the best jobs, the normal staff will do the worst ones.
  • Question 10

Read this student's work. Write in the missing word in the answer box below. 

 

The intended audience for this leaflet is clearly middle aged people. This is clear from the style of the language used, there is no attempt to be 'cool' or modern in any way: the writer even talks about giving a cat a "___________" in the second paragraph.

CORRECT ANSWER
cuddle
EDDIE SAYS
The writer appeals to the audience by using informal language and by telling them that they are able to help even by simply playing with animals and giving them cuddles.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.