# Time Problems (1)

In this worksheet, students must know how many seconds, minutes and hours there are in various time periods, including halves and quarters. Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Time Problems

Difficulty level:   ### QUESTION 1 of 10

You should know that there are:

60 seconds in 1 minute

60 minutes in 1 hour.

This means that there are:

30 seconds in ½ minute

15 seconds in ¼ minute

45 seconds in ¾ minute

30 minutes in ½ hour

15 minutes in ¼ hour

45 minutes in ¾ hour.

Example 1

Jack takes 5¼ minutes to learn his capital cities.

How many seconds is this?

1 minute = 60 seconds.

½ minute = 30 seconds.

¼ minute = 15 seconds.

5¼ minutes = 5 × 60 + 15 = 300 + 15 = 315 seconds.

Example 2

Ahmed starts work at 9 a.m. and finishes at 4:30 p.m.

For how many minutes is he at work?

From 9 a.m. to 4 p.m. is 7 hours so Ahmed is at work for 7½ hours.

1 hour = 60 minutes.

½ hour = 30 minutes.

7½ hours = 7 × 60 + 30 = 420 + 30 = 450 minutes.

Write the missing number below:

There are minutes in 5 hours.

Write the missing number below:

There are seconds in 10 minutes.

Write the missing number below:

There are seconds in 4½ minutes.

Write the missing number below:

There are seconds in 7¼ minutes.

Write the missing number below:

195 minutes is the same as hours.

3

Jack runs a marathon in 4¼ hours.

How many minutes is this?

Just write the number.

Ann starts painting a wall at 10:30 a.m. and finishes at 2:00 p.m.

How many minutes did she take?

210

90

150

Write the missing number below:

There are minutes in 1¾ hours.

A plane takes off from Gatwick every 1¾ minutes.

How many seconds is this?

Bill goes to sleep at 8 p.m. and doesn't wake up until his alarm rings at 7 a.m. the next day.

For how many minutes did he sleep?

606

660

611

• Question 1

Write the missing number below:

There are minutes in 5 hours.

300
EDDIE SAYS
60 minutes = 1 hour
5 × 60 = 300
• Question 2

Write the missing number below:

There are seconds in 10 minutes.

600
EDDIE SAYS
60 seconds = 1 minute
10 × 60 = 600
• Question 3

Write the missing number below:

There are seconds in 4½ minutes.

270
EDDIE SAYS
60 seconds = 1 minute
30 seconds = ½ minute
4 × 60 + 30 = 240 + 30 = 270
• Question 4

Write the missing number below:

There are seconds in 7¼ minutes.

435
EDDIE SAYS
60 seconds = 1 minute
30 seconds = ½ minute
15 seconds = ¼ minute
7¼ minutes = 7 × 60 + 15 = 420 + 15 = 435 seconds
• Question 5

Write the missing number below:

195 minutes is the same as hours.

EDDIE SAYS
60 minutes = 1 hour
30 minutes = ½ hour
15 minutes = ¼ hour
195 = 180 + 15 = 3 × 60 + 15
• Question 6

Jack runs a marathon in 4¼ hours.

How many minutes is this?

Just write the number.

255
EDDIE SAYS
60 minutes = 1 hour
15 minutes = ¼ hour
4 × 60 + 15 = 240 + 15 = 255 minutes
• Question 7

Ann starts painting a wall at 10:30 a.m. and finishes at 2:00 p.m.

How many minutes did she take?

210
EDDIE SAYS
She takes 3½ hours.
60 minutes = 1 hour
180 minutes = 3 hours
30 minutes = ½ hour
210 minutes = 3½ hours
• Question 8

Write the missing number below:

There are minutes in 1¾ hours.

105
EDDIE SAYS
¼ hour = 15 mins so ¾ hour = 45 mins
Add on an extra 60 mins to get 105 mins.
• Question 9

A plane takes off from Gatwick every 1¾ minutes.

How many seconds is this?

105
EDDIE SAYS
60 seconds = 1 minute
30 seconds = ½ minute
15 seconds = ¼ minute
60 + 30 + 15 = 105
• Question 10

Bill goes to sleep at 8 p.m. and doesn't wake up until his alarm rings at 7 a.m. the next day.

For how many minutes did he sleep?

660
EDDIE SAYS
He sleeps for 11 hours.
60 minutes = 1 hour
11 × 60 = 660 minutes
---- OR ---- 