The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Understand Addition and Subtraction Problems

In this worksheet, students will be asked to use addition and subtraction skills in order to solve multi-step worded problems.

'Understand Addition and Subtraction Problems ' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Number: Addition and Subtraction

Curriculum subtopic:   Solve Multi-Step Add/Subtract Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this activity, you will be asked to use your addition and subtraction skills in order to solve multi-step worded problems.

When solving these problems, read each question at least twice and look for highlighted words and numbers to help you.

 

Example:

A rugby stadium has 24 567 seats.

12 456 seats are for season ticket holders, 1745 seats are in boxes and 2345 are for guests of the club.

How many seats are left to sell?

 

Answer:

Solve this problem in steps

 

Step one:

Add the total amount of seats already used

12 456 + 1745 + 2345 = 16 546

 

Step two:

Subtract the amount used from the total number of seats:

24 567 - 16 546 = 8021

 

8021 seats are left to sell.

 

Now it's your turn!

The populations of 3 towns in the same county are,

135,678, 178,924, 12,342

 

Over the course of a year, 12,345 people leave the 3 towns and move elsewhere.

 

What is the total population of the 3 towns now?

Round your answer to the nearest 1000.

 

315,000

320,000

351,000

316,000

I am thinking of two numbers. 

One of the numbers is 168,792.

Between the two numbers, there is a different of 5678 and the second number is smaller in value.

Round the answer to the nearest 1000.

315,000

320,000

351,000

316,000

A charity event raises £243,567 in ticket sales and £140,923 in merchandise sales.

 

The organisers pay £147,567 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

A charity event raises £236,789 in ticket sales and £114,888 in merchandise sales.

 

The organisers pay £109,211 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

 

Round your answer to the nearest 1000.

At a weekend summer family day, £23,456 was raised on Saturday and £10,876 raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £11,892 was raised on Saturday and £9574 raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

£55,798

£55,700

£55,780

£54,798

At a weekend summer family day, £54,786 was raised on Saturday and £18,765 was raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £100,003 was raised on Saturday and £17,864 was raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

£55,798

£55,700

£55,780

£54,798

Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris and then onto Milan.

How far does it fly in total?

Round your answer to the nearest 100.

 

1500 km

1550 km

1450 km

1555 km

Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris, onto Milan and then back to London.

How far does the plane fly in total?

Round your answer to the nearest 10.

 

1500 km

1550 km

1450 km

1555 km

Sally adds 3 numbers together and gets the answer 134,567.

Two of the numbers are 23,456 and 61,898.

What is the third number?

A motorbike seller checks his stock of bikes.

He has 6 bikes for sale.

The prices of the bikes are:

£2345,  £4567,  £5896,  £7890,  £8901,  £10 901

He sells the bike worth £2345 and the bike worth £10,901.

What is the value of his stock now?

  • Question 1

The populations of 3 towns in the same county are,

135,678, 178,924, 12,342

 

Over the course of a year, 12,345 people leave the 3 towns and move elsewhere.

 

What is the total population of the 3 towns now?

Round your answer to the nearest 1000.

 

CORRECT ANSWER
315,000
EDDIE SAYS
First, add together the total population for all 3 towns 135,678 + 178,924 + 12,342 = 326,944 Then, subtract the number of people who moved 326,944 - 12,345 = 314,599 Finally, round to the nearest 1000. 314 599 rounds to 315 000 as the hundreds digit is 5.
  • Question 2

I am thinking of two numbers. 

One of the numbers is 168,792.

Between the two numbers, there is a different of 5678 and the second number is smaller in value.

Round the answer to the nearest 1000.

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
First, in order to solve this problem, we had to use the numbers given and carry out a subtraction sum. 168 792 - 5678 = 163,114 Then, we round 163,114 to the nearest 1000 = 163,000 Because the hundreds unit is less than 5. Did you spot that?
  • Question 3

A charity event raises £243,567 in ticket sales and £140,923 in merchandise sales.

 

The organisers pay £147,567 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
First, add the total amount raised 243,567 + 140,923 = £384,490 Then, subtract expenses paid 384,490 - 147,567 = £236,923 Hopefully, this is getting easier. Let's continue...
  • Question 4

A charity event raises £236,789 in ticket sales and £114,888 in merchandise sales.

 

The organisers pay £109,211 in expenses to the acts who performed.

 

What is the total amount raised for charity?

 

Round your answer to the nearest 1000.

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Step 1: Add the total amount raised 236,789 + 114,888 = 351,677 Step 2: Subtract expenses paid 351,677 - 109,211= £242,466 Step 3: Round 242,466 to the nearest 1000 = £242,000 and finally, round down as the hundreds digit is less than 5! Great focus.
  • Question 5

At a weekend summer family day, £23,456 was raised on Saturday and £10,876 raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £11,892 was raised on Saturday and £9574 raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

CORRECT ANSWER
£55,798
EDDIE SAYS
Step 1: Add together how much each family day raised Summer = 23,456 + 10,876 = £34,332 Winter = 11,892 + 9574 = £21,466 Total raised = £34,332 + £21,466 = £55,798 You're getting better at this with every question you attempt maths-whiz!
  • Question 6

At a weekend summer family day, £54,786 was raised on Saturday and £18,765 was raised on Sunday.

 

At a similar event in the winter, £100,003 was raised on Saturday and £17,864 was raised on Sunday.

 

How much was raised altogether?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Step 1: Add together how much each family day raised Summer = 54,786 + 18,765 = £73,551 Winter = 100,003 + 17,864 = £117,867 Total raised = £73,551 + 117,867 = £191,418 Don’t worry if you found that tricky, these are lengthy equations that require practise to get your head around them.
  • Question 7
Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris and then onto Milan.

How far does it fly in total?

Round your answer to the nearest 100.

 

CORRECT ANSWER
1500 km
EDDIE SAYS
London to Paris = 934 km Paris to Milan = 600 km 934 + 600 = 1534 km Round 1534 km to the nearest 100 = 1500 km. Remember, because the tens digit is less than 50 so we round down! Always read the question thoroughly in order to pick up on any extra steps.
  • Question 8
Journey Distance in Kilometres
London to Milan 982 
London to Paris 934
Paris to Milan 600

 

Look at the journey times above.

A plane flies from London to Paris, onto Milan and then back to London.

How far does the plane fly in total?

Round your answer to the nearest 10.

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
London to Paris = 934 km Paris to Milan = 600 km Milan to London = 982 km 934 + 600 + 982 = 2516 km Round 2516 km to the nearest 10 = 2520 km. The one digit is higher than 5, so we round up!
  • Question 9

Sally adds 3 numbers together and gets the answer 134,567.

Two of the numbers are 23,456 and 61,898.

What is the third number?

CORRECT ANSWER
49213
49,213
49 213
EDDIE SAYS
Step One: Add the two given numbers together 23,456 + 61,898 = 85,354 Step Two: Subtract 85 354 from the total given 134,567 - 85,354 = 49,213 Therefore, the third number = 49,213 You're getting good at this!
  • Question 10

A motorbike seller checks his stock of bikes.

He has 6 bikes for sale.

The prices of the bikes are:

£2345,  £4567,  £5896,  £7890,  £8901,  £10 901

He sells the bike worth £2345 and the bike worth £10,901.

What is the value of his stock now?

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Add together the cost of the 4 remaining bikes £4567 + £5896 + £7890 + £8901 = £27,254 £27,254 = total value of the stock left. Wow, these questions were not simple but you got to the end! Why not take a well-deserved break? Or, try another worksheet if you're feeling adventurous...
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.