The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Using the 24-hour Clock: What's the Time?

In this worksheet, students add or subtract minutes to or from the given times, stating their answers in 24-hour clock time.

'Using the 24-hour Clock: What's the Time?' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:  Measurement

Curriculum subtopic:  Solve Time Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Remember that 24 hour clock time uses 4 numbers separating the hours from the minutes with a : sign.

Also, after 12:00 pm on the 24 hour clock, continue counting into the teens and twenties for the hours: 13 (1pm) all the way to 24 (12 midnight).

7.35 a.m. is 07:35

7.35 p.m. is 19:35

 

Example

What 24 hour clock time is 46 minutes after 7.35 p.m.?

 

Answer

We start on the hour at 7.00 p.m. and then add 46 minutes and 35 minutes from the question.

35 + 46 = 81 minutes.

81 minutes is 1 hour (60 minutes) and 21 minutes.

1 hour and 21 minutes after 7.00 p.m. is 8.21 p.m.

8.21 p.m. is 20:21 in 24 hour clock time.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 a.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes before 8.35 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.35 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.05 a.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes before 8.05 a.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes after 8.45 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes after 10.45 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes before 10.25 p.m.

Write the following time in 24 hour clock format:

 

75 minutes before 1.05 a.m.

  • Question 1

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 a.m.

CORRECT ANSWER
08:50
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 am. Step 2. Now add the minutes from the question, 15 + 35 = 50 minutes. Step 3. That would be 8:50am, or 08:50 in 24 hour clock time.
  • Question 2

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes after 8.35 p.m.

CORRECT ANSWER
20:50
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 pm. Step 2. Now add the minutes from the question, 15 + 35 = 50 minutes. Step 3. That would be 8:50 pm, or 20:50 in 24 hour clock time.
  • Question 3

Write the following time in 24 hour clock format:

 

15 minutes before 8.35 p.m.

CORRECT ANSWER
20:20
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 pm. Step 2. Now subtract the minutes from the question because it says before, 35 - 15 = 20 minutes. Step 3. That would be 8:20 pm, or 20:20 in 24 hour clock time.
  • Question 4

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.35 p.m.

CORRECT ANSWER
19:50
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 pm. Step 2. Now subtract the minutes from the question because it says before, 45 - 35 = 10 minutes before the hour. Step 3. That would be 7:50 pm, or 19:50 in 24 hour clock time.
  • Question 5

Write the following time in 24 hour clock format:

 

45 minutes before 8.05 a.m.

CORRECT ANSWER
07:20
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 am. Step 2. Now subtract the minutes from the question, 45 - 5 = 40 minutes. Step 3. That would be 40 minutes before the hour, so 7:20 am, or 07:20 in 24 hour clock time.
  • Question 6

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes before 8.05 a.m.

CORRECT ANSWER
06:25
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 am. Step 2. Now subtract the minutes from the question, 100 - 5 = 95 minutes, or 1 hour and 35 minutes. Step 3. That would be 1 hour and 35 minutes before the hour, which is 6:25 am, or 06:25 in 24 hour clock time.
  • Question 7

Write the following time in 24 hour clock format:

 

100 minutes after 8.45 p.m.

CORRECT ANSWER
22:25
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 8:00 pm. Step 2. Now add the minutes from the question, 100 + 45 = 145 minutes. Step 3. That would be 2 hours and 25 minutes after 8:00 pm, which is 10:25 pm, or 22:22 in 24 hour clock time.
  • Question 8

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes after 10.45 p.m.

CORRECT ANSWER
23:50
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 10:00 pm. Step 2. Now add the minutes from the question, 65 + 45 = 110 minutes. Step 3. That would be 1 hour and 50 minutes after 10:00 pm, which is 11:50 pm, or 23:50 in 24 hour clock time.
  • Question 9

Write the following time in 24 hour clock format:

 

65 minutes before 10.25 p.m.

CORRECT ANSWER
21:20
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 10:00 pm. Step 2. Now subtract the minutes from the question, 65 - 25 = 40 minutes. Step 3. That would be 40 minutes before 10:00pm, which is 9:20 pm, or 21:20 in 24 hour clock time.
  • Question 10

Write the following time in 24 hour clock format:

 

75 minutes before 1.05 a.m.

CORRECT ANSWER
23:50
EDDIE SAYS
Step 1. Begin on the hour at 1:00 am. Step 2. Now subtract the minutes from the question, 75 - 5 = 70 minutes. Step 3. That would be 1 hour and 10 minutes before 1:00 am, which is 11:50 pm, or 23:50 in 24 hour clock time.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.