The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Solve Worded Time Problems

In this worksheet, students will need to use their knowledge of time in order to solve a series of worded problems.

'Solve Worded Time Problems' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Time Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

This activity will ask you to solve a range of worded problems based on time.

 

Key facts to remember:

1 hour = 60 minutes

1 minute = 60 seconds

1 day = 24 hours

1 week = 7 days

 

Example:

John takes the train to Birmingham.

He sets off at 9:25 in the morning and arrives at 11:47.

How long was his journey?

 

Answer:

To work out how many minutes have passed on the journey, we can simply calculate 47 - 25 = 22.

We then need to calculate the number of hours that have passed, 11 - 9 = 2.

So, the total journey time is 2 hours and 22 minutes.

 

Now it's over to you.

Rob gets on a bus to travel to Southampton.

He leaves at 08:13.

The journey is 1 hour and 23 minutes long.

Can you choose the time he will arrive?

 

 

Bus

 

09:36

09:26

09:16

09:06

Sarah gets on a bus to travel to Southampton.

She leaves at 16:04

The journey is 2 hours and 41 minutes long.

Her arrival time is...

 

 

18:45

18:54

17:45

16:45

Trisha drives to Manchester.

Her journey takes her 1 hour and 44 minutes.

She arrives at 10:55.

What time did she set off?

 

 

 9:119:019:2110:21
Time Trisha Set Off

Hamza drives to Liverpool.

His journey takes him 3 hours and 27 minutes.

He arrives at 17:42.

What time did he set off?

Write your answer in the 24-hour clock format.

 

 

Whilst on holiday, Miss Smith decided to go on a pony ride.

She set off at 13:40 and her ride lasted 2 hours and 36 minutes.

What time did her ride end?

 

 

16:26

16:16

16:06

16:36

Whilst on holiday, George decided to go on a boat ride.

He set off at 15:52 and his ride lasted for 1 hour and 44 minutes.

What time did his ride end?

Write your answer using the 24 hour clock format.

 

Sam decides to do a daring tightrope walk across Niagara Falls.

He sets off at 08:20. The walk takes him 2 hours and 17 minutes.

At what time does he get to the end of the tightrope?

10:47

10:37

10:07

09:37

Later on, Sam's brother, Harry, decides to also do a daring tightrope walk across Niagara Falls.

He sets off at 06:18. The walk takes him 1 hour and 48 minutes.

At what time does he get to the end of the tightrope? (write your answer in a 24-hour clock format)

Charlie does a charity abseil down a very tall building.

The journey down usually takes 32 minutes.

However, on the way down, she stops to take some photographs for 17 minutes.

When she reaches the ground, she checks her watch and sees it is 12:12.

What time did she set off?

 

11:23

11:13

11:33

10:23

Lindsay also does a charity abseil down a very tall building.

The journey down takes her 36 minutes.

On her way down, she can't resist the view and also stops to take photographs, this takes her 23 minutes. 

When she reaches the ground, she checks her watch and sees it is 10:08.

What time did she set off? 

Complete the blank space, using the 24-hour clock format.

 

11:23

11:13

11:33

10:23

  • Question 1

Rob gets on a bus to travel to Southampton.

He leaves at 08:13.

The journey is 1 hour and 23 minutes long.

Can you choose the time he will arrive?

 

 

Bus

 

CORRECT ANSWER
09:36
EDDIE SAYS
In order to calculate the arrival time, we have to add the minutes, 13 + 23 = 36. We then had to add an hour onto 8 o'clock, 8 + 1 = 9. Making the arrival time 9:36.
  • Question 2

Sarah gets on a bus to travel to Southampton.

She leaves at 16:04

The journey is 2 hours and 41 minutes long.

Her arrival time is...

 

 

CORRECT ANSWER
18:45
EDDIE SAYS
In order to calculate the arrival time, we have to add the minutes 4 + 41 = 45 Then add 2 hours onto 16:00 which is 18:00 Making the arrival time 18:45.
  • Question 3

Trisha drives to Manchester.

Her journey takes her 1 hour and 44 minutes.

She arrives at 10:55.

What time did she set off?

 

 

CORRECT ANSWER
 9:119:019:2110:21
Time Trisha Set Off
EDDIE SAYS
To solve this one, we need to work backwards by subtracting the minutes, 44 from 55. 55 - 44 = 11. We also had to subtract one hour from 10 o'clock which is 9 o'clock. Therefore, Trisha set off at 9:11.
  • Question 4

Hamza drives to Liverpool.

His journey takes him 3 hours and 27 minutes.

He arrives at 17:42.

What time did he set off?

Write your answer in the 24-hour clock format.

 

 

CORRECT ANSWER
14:15
EDDIE SAYS
To solve this one, we again need to work backwards by subtracting the minutes, 27 from 42. 42 - 27 = 15 We then had to subtract the hours, 17:00 - 3 hours = 14. Therefore, Hamza set off at 14:15. Hopefully, this is beginning to get easier!
  • Question 5

Whilst on holiday, Miss Smith decided to go on a pony ride.

She set off at 13:40 and her ride lasted 2 hours and 36 minutes.

What time did her ride end?

 

 

CORRECT ANSWER
16:16
EDDIE SAYS
In order to solve this question, we need to count on the 36 minutes. Start with 40 and add 20 to get to 60 = next hour. Our time has now changed from 13:40 to 14:00 Then add on the remaining 16 minutes. We reach 14:16. We then have to add on the 2 hours, 14:16 + 2 hours = 16:16 It's exactly the same method as in previous questions...
  • Question 6

Whilst on holiday, George decided to go on a boat ride.

He set off at 15:52 and his ride lasted for 1 hour and 44 minutes.

What time did his ride end?

Write your answer using the 24 hour clock format.

 

CORRECT ANSWER
17:36
EDDIE SAYS
To solve this one, we again need to count on the next 44 minutes. Start with 52 and add 8 to get to 60, the next hour. Our time has now changed from 15:52 to 16:00 Then add on the remaining 36 minutes. We find 16:36. Then we add on the hour, 16:36 + 1 hour = 17:36. You're getting good at this!
  • Question 7

Sam decides to do a daring tightrope walk across Niagara Falls.

He sets off at 08:20. The walk takes him 2 hours and 17 minutes.

At what time does he get to the end of the tightrope?

CORRECT ANSWER
10:37
EDDIE SAYS
To crack this one, start by adding on the two hours. 8:20 + 2 hours = 10:20 Then, add on 17 minutes to the 20 minutes. 20 + 17 = 37 Making Sam's finish time 10:37. Take a deep breath, you’ve got this.
  • Question 8

Later on, Sam's brother, Harry, decides to also do a daring tightrope walk across Niagara Falls.

He sets off at 06:18. The walk takes him 1 hour and 48 minutes.

At what time does he get to the end of the tightrope? (write your answer in a 24-hour clock format)

CORRECT ANSWER
08:06
EDDIE SAYS
Again, start by adding on the one hour. 06:18 + 1 hour = 07:18 Then, add on 42 minutes to reach the next hour 7:18 +42 mins = 08:00 Then add on the remaining 6 minutes. 8:00 + 6 minutes = 08:06 Making the finish time 08:06.
  • Question 9

Charlie does a charity abseil down a very tall building.

The journey down usually takes 32 minutes.

However, on the way down, she stops to take some photographs for 17 minutes.

When she reaches the ground, she checks her watch and sees it is 12:12.

What time did she set off?

 

CORRECT ANSWER
11:23
EDDIE SAYS
First, we need to find out the total time the whole abseil took. 32 mins + 17 mins = 49 mins Now we need to subtract 49 mins from 12:12 Subtract 12 mins, 12:12 - 12 mins = 12:00 Then subtract the remaining 37 mins of the journey 12:00 - 37 = 11:23 Therefore, Charlie set off at 11:23. This question was slightly more tricky so don't worry if you got it wrong. A special well done if you got it correct!
  • Question 10

Lindsay also does a charity abseil down a very tall building.

The journey down takes her 36 minutes.

On her way down, she can't resist the view and also stops to take photographs, this takes her 23 minutes. 

When she reaches the ground, she checks her watch and sees it is 10:08.

What time did she set off? 

Complete the blank space, using the 24-hour clock format.

 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
First, let's find the total length of the abseil. 23 + 36 = 59 mins. 59 minutes, is only 1 minute less than an hour, which totals 60 minutes. Therefore, this is straightforward to solve, we can do 10:08 - 1 hour = 9:08 Then add a minute back on so we have only subtracted 59 minutes, not 60. 9:08 + 1 minute = 9:09. Making Lindsay's start time = 9:09 Great work, you've completed another activity! How about attempting another one so you feel super confident?
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.