The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Measuring Time: Time Problems from Real Life

In this worksheet, students must answer questions relating to time problems found in real life.

'Measuring Time: Time Problems from Real Life' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Estimate, Read, Record and Compare Time

Difficulty level:  

$appendString = '&new=1'; $_SESSION['guest_aId'] = rand(); $urlToRedirect = FRAMEWORK_PATH . 'preview/worksheet/introduction?aId=' . $_SESSION['guest_aId'] . '&wId=' . $wsData['id'] . '&usertype=guest' . $appendString; ?>

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In real life, it is very useful to be able to work out how long it takes for something to happen, or the actual time when something will take place.

Remember that there are 60 minutes in an hour.

 

Adding or subtracting minutes

Adding or subtracting minutes to or from a time can be simple.

15 minutes before 7:30 p.m. is simply 7:15 p.m.

15 minutes after 7:30 p.m. is simply 7:45 p.m.

 

Be careful when you have to cross a whole hour.

Go to the whole hour first and then go on.

 

 

15 minutes before 7:10 p.m. is 6:55 p.m.

(Go back 10 minutes to 7 o'clock and then 5 minutes further back.)

 

15 minutes after 7:50 p.m. is 8:05 p.m.

(Go forwards 10 minutes to 8 o'clock and then 5 minutes more.)

 

 

Example

A TV programme starts at 4:25 p.m. and ends at 6:10 p.m.

How long does it last?

 

Answer

From 4:25 p.m. to 5 o'clock is 35 minutes.

From 5 o'clock to 6 o'clock is 1 hour.

From 6 o'clock to 6:10 p.m. is 10 minutes.

35 minutes + 10 minutes + 1 hour = 1 hour and 45 minutes.

 

Want to understand this further and learn how this links to other topics in maths?
Why not watch this video?

 

Select the time that is:

 

10 minutes earlier than 4:20 p.m.

4:30 p.m.

4:10 a.m.

4:10 p.m.

3:10 p.m.

Select the time that is:

 

10 minutes later than 4:20 p.m.

4:30 p.m.

4:10 a.m.

4:10 p.m.

3:10 p.m.

A TV programme starts at 12:20 p.m. and finishes at 12:50 p.m.

How many minutes does it last?

 

(Just write the number.)

Jack started his homework at 6:05 p.m. and finished at 6:50 p.m.

For how many minutes did he work?

 

(Just write the number.)

Select the time that is:

 

30 minutes earlier than 4:20 p.m.

4:30 p.m.

4:10 a.m.

3:10 p.m.

3:50 p.m.

Select the time that is:

 

30 minutes later than 2:45 p.m.

3:15 p.m.

2:75 p.m.

3:10 p.m.

3:50 p.m.

A TV programme starts at 3:50 p.m. and finishes at 4:25 p.m.

How many minutes does it last?

 

(Just write the number.)

Jill started her homework at 5:45 pm and finished at 6:50 pm.

For how many minutes did she work?

 

(Just write the number.)

A film starts at 2:45 p.m. and ends at 4:05 p.m.

How long does it last?

20 minutes

1 hour and 20 minutes

1 hour and 40 minutes

Bill is roasting a leg of lamb.

He puts it in the oven at 10:45 a.m. and cooks it for 1 hour and 25 mins.

At what time does he take it out?

11:70 a.m.

1:25 p.m.

12:10 p.m.

  • Question 1

Select the time that is:

 

10 minutes earlier than 4:20 p.m.

CORRECT ANSWER
4:10 p.m.
EDDIE SAYS
Take 10 mins from 20 mins.
  • Question 2

Select the time that is:

 

10 minutes later than 4:20 p.m.

CORRECT ANSWER
4:30 p.m.
EDDIE SAYS
Add 10 mins to 20 mins.
  • Question 3

A TV programme starts at 12:20 p.m. and finishes at 12:50 p.m.

How many minutes does it last?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
30
EDDIE SAYS
The hour parts of the times are the same.
50 - 20 = 30 minutes.
  • Question 4

Jack started his homework at 6:05 p.m. and finished at 6:50 p.m.

For how many minutes did he work?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
45
EDDIE SAYS
The hour parts of the times are the same.
50 - 5 = 45 minutes.
  • Question 5

Select the time that is:

 

30 minutes earlier than 4:20 p.m.

CORRECT ANSWER
3:50 p.m.
EDDIE SAYS
20 minutes earlier is 4 o'clock.
Go back another 10 minutes.
  • Question 6

Select the time that is:

 

30 minutes later than 2:45 p.m.

CORRECT ANSWER
3:15 p.m.
EDDIE SAYS
15 minutes later is 3 o'clock.
Go forward another 15 minutes.
2:75 is technically correct, but we never allow a number more than 59 in the minutes part of a time.
  • Question 7

A TV programme starts at 3:50 p.m. and finishes at 4:25 p.m.

How many minutes does it last?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
35
EDDIE SAYS
From 3:50 p.m. to 4 o'clock is 10 mins.
From 4 o'clock to 4:25 p.m. is another 25 mins.
10 + 25 = 35 mins.
  • Question 8

Jill started her homework at 5:45 pm and finished at 6:50 pm.

For how many minutes did she work?

 

(Just write the number.)

CORRECT ANSWER
65
EDDIE SAYS
From 5:45 p.m. to 6 o'clock is 15 mins.
From 6 o'clock to 6:50 p.m. is another 50 mins.
15 + 50 = 65 mins.
  • Question 9

A film starts at 2:45 p.m. and ends at 4:05 p.m.

How long does it last?

CORRECT ANSWER
1 hour and 20 minutes
EDDIE SAYS
From 2:45 p.m. to 3 o'clock is 15 mins.
From 3 o'clock to 4 o'clock is 1 hour.
From 4 o'clock to 4:05 p.m. is another 5 mins.
15 mins + 5 mins + 1 hour = 1 hour and 20 mins.
  • Question 10

Bill is roasting a leg of lamb.

He puts it in the oven at 10:45 a.m. and cooks it for 1 hour and 25 mins.

At what time does he take it out?

CORRECT ANSWER
12:10 p.m.
EDDIE SAYS
From 10:45 a.m. to 11:45 a.m. is 1 hour.
From 11:45 a.m. to 12 noon is another 15 mins.
Another 10 mins is needed, to get to 12:10 p.m. (10 mins past midday).
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.