The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Measuring Time: Weeks, Days, Hours

In this worksheet, students answer word problems relating to time.

'Measuring Time: Weeks, Days, Hours' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Time Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

In this worksheet, answer problems about time.

It will be helpful to know that there are...

 

60 minutes in 1 hour

7 days in a week

 

Example 1

How long is it from 6.30 pm to 6.55 pm?

 

Answer 1

55-30 = 25 minutes

 

Example 2

It takes 2 weeks for watercress seeds to germinate.  How many days is this?

 

Answer 2

2 x 7 = 14 days

 

 

 

I go on holiday to Spain for three weeks.

How many days is this?

The maths lesson starts at 2:30 pm and ends at 3:05 pm.

How many minutes does it last?

The time is as shown on the clock.

 

Clock

 

The bus leaves at 8 o'clock.

In how many minutes is this?

These clocks show the start and end times of break.

How long does break last?

 

Clocks

7 minutes

25 minutes

35 minutes

45 minutes

I leave school at 4.20 pm and it takes me 40 minutes to get home.

At what time do I arrive home?

5 pm

4.55 pm

4.60 pm

5.10 pm

It usually takes me 35 minutes to do my homework.

Yesterday a spaceship landed in my garden and it took me twice as long.

 

How long did it take me to do my homework yesterday?

1 hour

65 minutes

1 hour and 10 minutes

1½ hours

Jack and Jill go up the hill.

Jack takes 20 minutes.

Jill is 3 minutes faster.

How many minutes does it take Jill?

It takes 3½ hours for my spaceship to go from Earth to the Moon.

If I leave Earth at a quarter past 3, at what time will I reach the moon?

 

6 o'clock

6:30

quarter to seven

It takes 13 minutes to cook a pizza.

How many pizzas can I cook in an hour if only one pizza fits in to my oven at a time?

The film Ice Age lasts 81 minutes.

I need to go out in 1½ hours.

Do I have enough time to watch it?

Yes

No

  • Question 1

I go on holiday to Spain for three weeks.

How many days is this?

CORRECT ANSWER
21
EDDIE SAYS
3 x 7 = 21
  • Question 2

The maths lesson starts at 2:30 pm and ends at 3:05 pm.

How many minutes does it last?

CORRECT ANSWER
35
EDDIE SAYS
2:30 to 3:00 is 30 minutes. 30 + 5 = 35 minutes
  • Question 3

The time is as shown on the clock.

 

Clock

 

The bus leaves at 8 o'clock.

In how many minutes is this?

CORRECT ANSWER
20
EDDIE SAYS
The long hand is on the eight, so count forward in fives until the twelve and we get 20 minutes.
  • Question 4

These clocks show the start and end times of break.

How long does break last?

 

Clocks

CORRECT ANSWER
25 minutes
EDDIE SAYS
Break begins at quarter to 11. Quarter to 11 is 15 minutes to 11 o'clock. 11 o'clock to ten past is 10 minutes. 15 + 10 = 25 minutes
  • Question 5

I leave school at 4.20 pm and it takes me 40 minutes to get home.

At what time do I arrive home?

CORRECT ANSWER
5 pm
EDDIE SAYS
20 minutes + 40 minutes = 60 minutes, so 5 pm is the next hour.
  • Question 6

It usually takes me 35 minutes to do my homework.

Yesterday a spaceship landed in my garden and it took me twice as long.

 

How long did it take me to do my homework yesterday?

CORRECT ANSWER
1 hour and 10 minutes
EDDIE SAYS
35 x 2 (twice as long) = 70 min 70 minutes is 1 hour and 10 minutes.
  • Question 7

Jack and Jill go up the hill.

Jack takes 20 minutes.

Jill is 3 minutes faster.

How many minutes does it take Jill?

CORRECT ANSWER
17
EDDIE SAYS
20 - 17 = 3 minutes faster! Way to go Jill!
  • Question 8

It takes 3½ hours for my spaceship to go from Earth to the Moon.

If I leave Earth at a quarter past 3, at what time will I reach the moon?

 

CORRECT ANSWER
quarter to seven
EDDIE SAYS
Start at 3:15. Three hours later would be 6:15. Add 30 minutes and the answer is 6:45, or quarter to seven.
  • Question 9

It takes 13 minutes to cook a pizza.

How many pizzas can I cook in an hour if only one pizza fits in to my oven at a time?

CORRECT ANSWER
4
EDDIE SAYS
There are 60 minutes in an hour. 60 divided by 13 = 4.62, so 4 pizzas can be cooked in an hour
  • Question 10

The film Ice Age lasts 81 minutes.

I need to go out in 1½ hours.

Do I have enough time to watch it?

CORRECT ANSWER
Yes
EDDIE SAYS
There are 60 minutes in 1 hour. 81 - 60 = 21 minutes The film is 1 hour and 21 minutes long.
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.