The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Summarise the Contents of a Passage

In this worksheet, students practise summarising the contents of simple passages.

'Summarise the Contents of a Passage' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Reading: Comprehension

Curriculum subtopic:   Retrieve and Record Information

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

When we read information texts it is important to be able to summarise what is in them. 

This means thinking about the main idea of the text and writing it down.

 

Look at this text about hedgehogs.

 

 

Hedgehogs can live in the countryside or in town and cities and can often be seen in gardens at night. They use dry leaves to make their nests, which are often underneath sheds and outhouses or in bonfires. They even make nests in black plastic rubbish bags. A hedgehog will never sleep outside its nest.

 

We can summarise this passage by saying that it is about where hedgehogs build their nests.

 

In this activity, you will practise reading different passages and summarising what they are about.

Read this passage and tick the box that best summarises its content.

 

Hedgehogs are insectivores. This means that they eat insects such as beetles but also things like millipedes, slugs and snails. You can put dog food out at night for hedgehogs but do not put milk out as this is bad for them. They also drink water.

The passage describes where hedgehogs live.

The passage describes what hedgehogs look like.

The passage describes what hedgehogs eat.

Which box summarises the content of this passage in the best way?

The passage covers more than one aspect of a frog's life, so you need to decide what the main focus is.

 

A frog is an amphibian, which means it can live on land and in water. It has a flattish body with short front legs but long back legs for hopping. Most frogs have a sticky tongue that they use to catch insects. This tongue is attached to the front of the frog's mouth, which means that it can be stuck out further. Frogs' eyes can see in more than one direction at once and they never close their eyes, even when they are asleep.

The passage describes what frogs eat.

The passage describes where frogs live.

The passage describes what frogs' bodies are like.

This time write your own summary of this text in the answer box below.

 

 

Honey bees visit many different types of flower to collect nectar. They drink the nectar and take it back to their hive, where it is turned into honey. Honey bees can travel thousands of miles to collect nectar. When they find a good place with a lot of nectar, they mark it with a special scent. Then when they go back to the hive, they do a little dance to tell other bees where the good flowers are.

How would you summarise this text?

 

 

Otters are very good swimmers and divers. Their fur keeps out water and their body shape helps them to move through the water easily. Some otters use their tails like a paddle. They have small ears to keep them streamlined when they are diving. Otters can stay below the water for several minutes.

 

Write your summary in the text box below. 

  • Question 1

Read this passage and tick the box that best summarises its content.

 

Hedgehogs are insectivores. This means that they eat insects such as beetles but also things like millipedes, slugs and snails. You can put dog food out at night for hedgehogs but do not put milk out as this is bad for them. They also drink water.

CORRECT ANSWER
The passage describes what hedgehogs eat.
EDDIE SAYS
This passage mostly focuses on the diet of hedgehogs. You can tell as it talks about what hedgehogs specifically eat and drink, with no information about any other topic.
  • Question 2

Which box summarises the content of this passage in the best way?

The passage covers more than one aspect of a frog's life, so you need to decide what the main focus is.

 

A frog is an amphibian, which means it can live on land and in water. It has a flattish body with short front legs but long back legs for hopping. Most frogs have a sticky tongue that they use to catch insects. This tongue is attached to the front of the frog's mouth, which means that it can be stuck out further. Frogs' eyes can see in more than one direction at once and they never close their eyes, even when they are asleep.

CORRECT ANSWER
The passage describes what frogs' bodies are like.
EDDIE SAYS
Although all three areas are covered, the majority of the text is about a frog's body.
  • Question 3

This time write your own summary of this text in the answer box below.

 

 

Honey bees visit many different types of flower to collect nectar. They drink the nectar and take it back to their hive, where it is turned into honey. Honey bees can travel thousands of miles to collect nectar. When they find a good place with a lot of nectar, they mark it with a special scent. Then when they go back to the hive, they do a little dance to tell other bees where the good flowers are.

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Award two marks if the student has understood that the passage is about how bees collect nectar for honey.
Award a further one mark if the summary mentions looking for nectar, but do not award a mark if the summary simply states that the passage is about honey bees.
  • Question 4

How would you summarise this text?

 

 

Otters are very good swimmers and divers. Their fur keeps out water and their body shape helps them to move through the water easily. Some otters use their tails like a paddle. They have small ears to keep them streamlined when they are diving. Otters can stay below the water for several minutes.

 

Write your summary in the text box below. 

CORRECT ANSWER
EDDIE SAYS
Award two marks if the student has understood that the passage deals with how an otter's body helps it to swim and dive well.
Award a further one mark if the summary mentions swimming and diving or the otter's body but not both.
Do not award a mark if the summary simply states that the passage is about otters.
Try it ---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.