The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Adding with Money: Adding Pounds and Pence

In this worksheet, students add the given amounts of money and write their answers in pounds.

'Adding with Money: Adding Pounds and Pence' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Four Operations Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Remember that there are 100 p in a pound.

So if we add 1 p and £1 we get £1.01

 

Example

Add 253 p to £10.

 

Answer

Working in pounds, we must work out £10.00 + £2.53

Remember when we add in money, we use decimals and must consider the place values for pounds and pence.

 

Adding with money

 

The answer must be written with a £ sign, so the answer is    £12.53

 

 

Work out:

 

£2 + 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£12 + 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£10 + 45p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£10 + 145p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£10 + 347p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 + 20p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 + 220p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 + 298p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 + 1205p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 + 1234p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

  • Question 1

Work out:

 

£2 + 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£2.15
EDDIE SAYS
Add £2.00 + £0.15 1. Add the hundredths, 0 + 5 = 5. 2. Add the tenths, 0 + 1 = 1. 3. Add the ones 2 + 0 = 2. Answer: £2.15
  • Question 2

Work out:

 

£12 + 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£12.15
EDDIE SAYS
Add £12.00 + £0.15 1. Add the hundredths, 0 + 5 = 5. 2. Add the tenths, 0 + 1 = 1. 3. Add the ones 2 + 0 = 2 and add the tens, 1 + 0 = 1. Answer: £12.15
  • Question 3

Work out:

 

£10 + 45p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£10.45
EDDIE SAYS
Add £10.00 + £0.45 1. Add the hundredths, 0 + 5 = 5. 2. Add the tenths, 0 + 4 = 4. 3. Add the ones 0 + 0 = 0 and add the tens, 1 + 0 = 1. Answer: £10.45
  • Question 4

Work out:

 

£10 + 145p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£11.45
EDDIE SAYS
Add £10.00 + £1.45 1. Add the hundredths, 0 + 5 = 5. 2. Add the tenths, 0 + 4 = 4. 3. Add the ones 0 + 1 = 1 and add the tens, 1 + 0 = 1. Answer: £11.45
  • Question 5

Work out:

 

£10 + 347p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£13.47
EDDIE SAYS
Add £10.00 + £3.47 1. Add the hundredths, 0 + 7 = 7. 2. Add the tenths, 0 + 4 = 4. 3. Add the ones 0 + 3 = 3 and add the tens, 1 + 0 = 1. Answer: £13.47
  • Question 6

Work out:

 

£100 + 20p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£100.20
EDDIE SAYS
Add £100.00 + £0.20 1. Add the hundredths, 0 + 0 = 0. 2. Add the tenths, 0 + 2 = 2. 3. Add the ones 0 + 0 = 0, add the tens, 0 + 0 = 0 and add the hundreds 1 + 0 = 1. Answer: £100.20
  • Question 7

Work out:

 

£100 + 220p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£102.20
EDDIE SAYS
Add £100.00 + £2.20 1. Add the hundredths, 0 + 0 = 0. 2. Add the tenths, 0 + 2 = 2. 3. Add the ones 0 + 2 = 2, add the tens, 0 + 0 = 0 and add the hundreds 1 + 0 = 1. Answer: £102.20
  • Question 8

Work out:

 

£100 + 298p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£102.98
EDDIE SAYS
Add £100.00 + £2.98 1. Add the hundredths, 0 + 8 = 8. 2. Add the tenths, 0 + 9 = 9. 3. Add the ones 0 + 2 = 2, add the tens, 0 + 0 = 0 and add the hundreds 1 + 0 = 1. Answer: £102.98
  • Question 9

Work out:

 

£100 + 1205p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£112.05
EDDIE SAYS
Add £100.00 + £12.05 1. Add the hundredths, 0 + 5 = 5. 2. Add the tenths, 0 + 0 = 0. 3. Add the ones 0 + 2 = 2, add the tens, 0 + 1 = 1 and add the hundreds 1 + 0 = 1. Answer: £112.05
  • Question 10

Work out:

 

£100 + 1234p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£112.34
EDDIE SAYS
Add £100.00 + £12.34 1. Add the hundredths, 0 + 4 = 4. 2. Add the tenths, 0 + 3 = 3. 3. Add the ones 0 + 2 = 2, add the tens, 0 + 1 = 1 and add the hundreds 1 + 0 = 1. Answer: £112.34
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.