The smart way to improve grades

Comprehensive & curriculum aligned

Affordable pricing from £10/month

Subtracting with Money: Subtracting Pounds and Pence

In this worksheet, students subtract the given amounts of money, giving their answers in pounds.

'Subtracting with Money: Subtracting Pounds and Pence' worksheet

Key stage:  KS 2

Curriculum topic:   Measurement

Curriculum subtopic:   Solve Four Operations Problems

Difficulty level:  

Worksheet Overview

QUESTION 1 of 10

Remember that there are 100 p in a pound.

So if we subtract 1 p from £1 we get 99 p or £0.99

 

Example

Subtract 253 p from £10.

 

Answer

Working in pounds, we must work out £10.00 - £2.53

Remember there are decimals when we subtract with money and we need to consider the place values of pounds and pence.

 

Subtraction with money

 

The answer must be written with a £ sign, so the answer is    £7.47

 

 

Work out:

 

£2 - 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£12 - 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£10 - 45p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£10 - 145p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£10 - 347p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 - 20p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 - 220p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 - 298p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 - 1205p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

Work out:

 

£100 - 1234p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

  • Question 1

Work out:

 

£2 - 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£1.85
EDDIE SAYS
Subtract £2.00 - £0.15 1. Start with the hundredths and regroup the 0 so it becomes 10. Subtract 10 - 5 = 5. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 2 in the ones place becomes a 1 and the 0 in the tenths becomes a 9. Subtract 9 -1 = 8. 3. Subtract the ones 1 - 0 = 1. Answer: £1.85
  • Question 2

Work out:

 

£12 - 15p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£11.85
EDDIE SAYS
Subtract £12.00 - £0.15 1. Start with the hundredths and regroup the 0 so it becomes 10. Subtract 10 - 5 = 5. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 2 in the ones column becomes a 1 and the 0 in the tenths becomes a 9. Subtract 9 -1 = 8. 3. Subtract the ones 1 - 0 = 1 and the tens, 1 - 0 = 1. Answer: £11.85
  • Question 3

Work out:

 

£10 - 45p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£9.55
EDDIE SAYS
Subtract £10.00 - £0.45 1. Start with the hundredths and regroup the 0 so it becomes 10. Subtract 10 - 5 = 5. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 9. Subtract 9 - 4 = 5. 3. When we regroup, the 0 in the ones column becomes a 9 and the 1 in the hundreds column becomes a 0. Subtract the ones 9 - 0 = 9 and the tens, 0 - 0 = 0. Answer: £9.55
  • Question 4

Work out:

 

£10 - 145p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£8.55
EDDIE SAYS
Subtract £10.00 - £1.45 1. Start with the hundredths and regroup the 0 so it becomes 10. Subtract 10 - 5 = 5. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 9. Subtract 9 - 4 = 5. 3. When we regroup, the 0 in the ones column becomes a 9 and the 1 in the hundreds column becomes a 0. Subtract the ones 9 - 1 = 8 and the tens, 0 - 0 = 0. Answer: £8.55
  • Question 5

Work out:

 

£10 - 347p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£6.53
EDDIE SAYS
Subtract £10.00 - £3.47 1. Start with the hundredths and regroup the 0 so it becomes 10. Subtract 10 - 7 = 3. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 9. Subtract 9 - 4 = 5. 3. When we regroup, the 0 in the ones column becomes a 9 and the 1 in the hundreds column becomes a 0. Subtract the ones 9 - 3 = 6 and the tens, 0 - 0 = 0. Answer: £6.53
  • Question 6

Work out:

 

£100 - 20p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£99.80
EDDIE SAYS
Subtract £100.00 - £0.20 1. Subtract the hundredths, 0 - 0 = 0. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 10. Subtract 10 - 2 = 8. 3. Regroup and the ones and tens both become 9, while the hundreds column becomes 0. Subtract 9 - 0 = 9, 9 - 0 = 9 and 0 - 0 = 0. Answer: £99.80
  • Question 7

Work out:

 

£100 - 220p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£97.80
EDDIE SAYS
Subtract £100.00 - £2.20 1. Subtract the hundredths, 0 - 0 = 0. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 10. Subtract 10 - 2 = 8. 3. Regroup and the ones and tens both become 9, while the hundreds column becomes 0. Subtract 9 - 2 = 7, 9 - 0 = 9 and 0 - 0 = 0. Answer: £97.80
  • Question 8

Work out:

 

£100 - 298p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£97.02
EDDIE SAYS
Subtract £100.00 - £2.98 1. Regroup so the 0 in the hundredths place becomes a 10 and subtract 10 - 8 = 2. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the tenths column becomes a 9, so 9 - 9 = 0. 3. Regroup and the ones and tens both become 9, while the hundreds column becomes 0. Subtract 9 - 2 = 7, 9 - 0 = 9 and 0 - 0 = 0. Answer: £97.02
  • Question 9

Work out:

 

£100 - 1205p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£87.95
EDDIE SAYS
Subtract £100.00 - £12.05 1. Regroup and subtract the hundredths, 10 - 5 = 5. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 9. Subtract 9 - 0 = 9. 3. Regroup and the ones and tens both become 9, while the hundreds column becomes 0. Subtract 9 - 2 = 7, 9 - 1 = 8 and 0 - 0 = 0. Answer: £87.95
  • Question 10

Work out:

 

£100 - 1234p

 

(Give your answer in £s using the £ sign)

CORRECT ANSWER
£87.66
EDDIE SAYS
Subtract £100.00 - £12.34 1. Regroup and subtract the hundredths, 10 - 4 = 6. 2. Subtract the tenths. When we regroup, the 0 in the tenths column becomes a 9. Subtract 9 - 3 = 6. 3. Regroup and the ones and tens both become 9, while the hundreds column becomes 0. Subtract 9 - 2 = 7, 9 - 1 = 8 and 0 - 0 = 0. Answer: £87.66
---- OR ----

Sign up for a £1 trial so you can track and measure your child's progress on this activity.

What is EdPlace?

We're your National Curriculum aligned online education content provider helping each child succeed in English, maths and science from year 1 to GCSE. With an EdPlace account you’ll be able to track and measure progress, helping each child achieve their best. We build confidence and attainment by personalising each child’s learning at a level that suits them.

Get started
laptop

Start your £1 trial today.
Subscribe from £10/month.